HRT
BHRT
fondacija
Vertex
24Media
HEP
Grad Zagreb
Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Sinopsis

Krajem 1993. zbog žestokih ratnih sukoba Armije BiH i HVO-a u potpunom okruženju ostalo je oko 80.000 stanovnika srednje Bosne. Počeli su umirati od gladi, bolesti...

Nakon 12 dana puta preko vatrenih linija konvoj od 90-ak kamiona stigao je u Novu Bilu. U organizaciji najveće humanitarne akcije poslije Drugog svjetskog rata sudjelovalo je od 10 do 15 tisuća osoba.

Vraćajući se 22. 12. 1993. godine iz Nove Bile na vozače praznih kamiona, otvorena je vatra. Vozač Ante Vlaić je ubijen, a tri sudionika konvoja su ranjena. Nakon akcije Bijeli put, za nekoliko dana napravljeni su humanitarni koridori za pomoć svim civilima u BiH, bez obzira na naciju i vjeru!

BIOGRAFIJA Redatelja

Zdenko Jurilj rođen 1972. godine u Širokom Brijegu, studirao povijest, novinarstvo... ali je na kraju obreo u svijetu sedme umjetnosti. Iza sebe ima dugi reporterski staž, u kojem je prati rasplet situacije na prostoru bivše Jugoslavije, ali i Jugoistočne Europe - od ratnih sukoba u BiH, Hrvatskoj, zračnih napada NATO-a na Srbiju, Crnu Goru, sudskih procesa u Haagu pa sve do stvaranje novih država u regiji.

Već nekoliko godina radi u produkciji "Kadar" iz Širokog Brijega, kao scenarist i redatelj. Njegovi dokumentarni filmovi igrali su na nekoliko relevantnih međunarodnih festivala i osvojili nekoliko nagrada, a dio ih je emitiran na regionalnim TV-kućama.
Režirao je na desetak dokumentarnih, promotivnih filmova, radio kao kooproducent na nagrađivanim igranim filmovima.

Filmografija:

2001. - SPORI JAHAČI / dokumentarni / 35' - koscenarist
2010. - LET IZNAD MINSKOG POLJA / dokumentarni / 42’ - koredatelj
2011. - 3 DANA / dokumentarni / 81' - redatelj
2012. - U IŠČEKIVANJU JUŽINE / dokumentarni / 25' - koredatelj
2013. - BOLNICA INKOGNITO / dokumentarni / 63' - redatelj
2013. - PACIJENT / dokumentarni / 24' – redatelj
2015. - DA CAPO / dokumentarni / 59. min. – redatelj
2015. - HERCEGOVINA / turistički / 15. min. – redatelj
2016. - DRUGA OBITELJ / dokumentarni / 35. min. – redatelj
2017. - DOM / dokumentrani / 52 min. - redatelj
2017. - RING ŽIVOTA / dokumentarni / - redatelj (u predprodukciji)

 


Ekipa filma

scenarist i redatelj ZDENKO JURILJ
direktor fotografije ANTONI ĆORIĆ | montažer TOMISLAV TOPIĆ | producent TOMISLAV BUBALO | digitalizacija JOZO PATLJAK, ALKA FILM D.O.O. | stenogrami SILVIJA KRALJEVIĆ | lektorice DANIJELA GUČANIN, LORINA SABLJO | prevoditelj VLADIMIR MIKULIĆ | menadžer lokacija IVICA PERIĆ
snimatelji SREĆKO STIPOVIĆ, ŽELJKO KOCAJ, MIRZA GLAVAŠ, DAVOR ŠARIĆ, PERO GRANIĆ, PERO ŠTRBE, HRVOJE MILIVOJEVIĆ, ANTE KRIŠTO, MARKO MANDIĆ, ANTONI ĆORIĆ, TIM HIGHAM
glazba RANKO BOBAN, Zander Noriega, Whiteclouds, Dark Forest Corporation, Victor Khlyustov
koproducenti KAZIMIR BAČIĆ, BELMIN KARAMEHMEDOVIĆ, BERNARD KARAKAŠ

Bijeli put prikazivanja:

Nova Bila 9. travnja 2017. (Premijera - Crkva)
Zagreb 29.travnja 2017. (Kino Europa)
Mostar 26. svibnja 2017. (HD H.S.Kosača)
Kupres 6. lipnja 2017.
Osijek 28. lipnja 2017. (HNK Osijek)
Busovača 30 lipnja 2017. (Kino Theatre)
Tomislavgrad 4. srpnja 2017. (dvorana Franjevačkog muzeja)
Zenica 7. srpnja 2017. (Hrvatski dom Kralj Tomislav)
Posušje 18. srpnja 2017. (Kinodvorana)
Sarajevo 17. kolovoza 2017.(SFF - BH program - Multiplex Cinema City)
Široki Brijeg 25. kolovoza 2017. (MFF - program Domaći autori, Otvoreno kino)
Kiseljak 8. rujna 2017 (Gradska dvorana)
Wels 20. listopada 2017. (Austria - Hrvatski dom)
Uskoplje 22. listopada 2017.
Vukovar 16. studenog 2017. (Pastoralni centar sv. Bono)

Fotografije konvoja 1993.

Fotografije sa snimanja